Budapesti Diákolimpia élménybeszámoló


Az idei Budapesti és Pest megyei Diákolimpiát Gödöllőn rendezte a BEAC és a Kirchhofer SE. Emiatt a verseny előtt volt bennem némi félelem, hogy a kis létszámú BEAC és a teljesen új Kirchhofer rendezőgárda nem fog-e az előző godöllői diákolimpia rendezőihez hasonlóan belebukni a rendezésbe. Szerencsére ez nagy részben alaptalannak bizonyult, a rendezés alapvetően jó volt, bár néhány versenyzőt kellemetlenül érintett a kevés üres hely, ennek néhányan hangot is adtak.

 

Érdekes, hogy néhány éve sprint versenyek, vagy legalábbis városi környezetben vannak a megyei diákolimpiák. Idén egy lakótelepen és a mellette levő réten, illetve egy nagyon kicsi, sűrű erdőben versenyezhettünk. A rajt közel volt és jó helyet találtak neki, itt több helyünk volt a bemelegítésre, mint a legtöbb városi versenynél. A pályák (legalábbis amiket én láttam) nem voltak túl technikásak, útvonalválasztás annyi volt, hogy melyik irányba kerüljem a házat, amit ugyanannyi idő mindkét irányban. Szerintem túl hosszúak lettek a pályák, a sprint versenyek győztesideje elvileg 10 perc F16-ban, itt az F IV-nek 20 perc volt, így elvész a legfőbb nehezítés, a nagyon kevés idő és a nagyon gyors döntések kényszere (persze ezzel lehet vitatkozni). Ezek ellenére élveztem a pályát és hibáztam is egyet, mivel túl későn vettem észre, hogy gyakorlatilag visszafelé kellett volna elindulni az egyik pontról. Futás közben úgy éreztem, hogy nagyon jól megy, de az időm alapján már nem gondolom ezt, valószínüleg az előbb említett hibám számított sokat, illetve egy másik megtorpanás. A térkép jó volt, pontos és jól olvasható. Érdekes volt az érintésnélküli Sportident használata, jó volt, hogy lelassítani se kellett a pontoknál. Remélem lesz még alkalmunk így versenyezni a közeljövőben.

 

A Tipo versenyzőinek nagyrészt jól sikerült a verseny, sok dobogós helyezés és nagyon sok bejutó lett, bár a IV-es korosztályban az is közrejátszott, hogy a legjobbak a válogatott edzőtáborában voltak. A dobogósok:

Bp. FII         2. Ürge Bence

Bp. FIII        3. Kovács Kende

Bp. FIV        3. Karakai Áron

Pm. NIII       1. Tóth Barbara

Pm. NIV       1. Néda Julis

Pm. FIV       3. Néda Tamás

Pm. FVI       1. Tóth Adrián

 

Összességében egy jó versenyen futottunk, az időjárás is kedvező volt és majdnem mindenki továbbjutott az Országos Diákolimpiára.

 

Karakai Áron

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.